Открити са много нарушения, съобщи министър Ангелкова

"Министерството на туризма може да задвижи процедура за отнемане на концесията за плажа "Слънчев бряг - Север". На място тече проверка. Има открити множество нарушения", обяви министърът на туризма Николина Ангелкова.

По-рано днес тя провери централната пясъчна ивица в курортния комплекс. Там плажът е изряден.

По темата

Какви са нарушенията? Има поставени търговски обекти на повече от позволената площ. Няма равнопоставеност и между платена и безплатна зона.

Освен това концесионерът на тази ивица може да бъде санкциониран с 300 000 лева.

"Инспекцията на министерството цели да провери дали са отстранени пропуските, констатирани в началото на сезона и това при повечето плажове е направеноПовторно са проверени 40 пясъчни ивици. Най-сериозни са нарушенията на "Слънчев бряг - Север" и "Несебър - Юг". Груби нарушения има и на плаж „Несебър-Юг“, където отново се наблюдава разминаване между свободна и платена зона. Разминаване има и по отношение на квадратурата на търговски обекти. Другите плажове, които са с по-драстични нарушения, имат нарушаване на търговската площ, но там процентът е абсолютно минимален, в рамките на до 2% и до 3%. На плаж „Лозенец“ търговската зона е с надвишена до 2%. Това е в рамките на допустимото и то може да се отстрани", добави министърът на туризма.

По думите й при първите проверки през месец юли констатираните нарушения са свързани основно с липса на указателни табели, а на някои плажове - липса на спасителни постове. Голяма част от тях обаче вече били отстранени.

"Забелязваме, че допълнителните павилиони, които са за концесията, подчертавам не по алеята, не в частните обекти, са премахнати, в сравнение с миналата година", каза още Николина Ангелкова.

Репортер: Цеца Алексова