Не искам да съм част от раздорите в лявото, заяви омбудсманът

В студиото на „Здравей, България” омбудсманът Мая Манолова обясни защо въпреки че беше номинирана за кандидат за президент на БСП, се отказаха сама да участва в изборите. 

По темата

 

„ Имах многобройни номинации за президент – от организации, от граждански движения и отделни граждани и им благодаря. Приемам това като оценка за работата, която върша в момента. След като в партията, в която имах най-много номинации, ръководството посочи друг кандидат, аз смятам случаят за приключен.  Това не е конкурс за красота или кандидатстване в английска гимназия. Има си процедури. Освен това не искам да съм част от раздорите в лявото”, заяви тя. 

„Името ми достатъчно беше замесено и достатъчно се упражняваха върху него с всякакви абсурдни твърдения, искания и обвинения. Мисля, че това вече трябва да спре”, каза още Манолова и добави: 

„Аз искам да пожелая успех, но не на кандидатите за президент, а на гражданите. Искам те да имат късмет да случат на президент”.

Мая Манолова е подготвила предложения за промени в законодателството. „Предлагаме да се направят промени в закона, с които да се ограничи възможността на банките без съдебен процес да се снабдяват с изпълнителен лист срещу своите длъжници. Предлагам и да бъдат ограничени монополните дружества по отношение на начисляването възнагражденията за юрисконсулти. Тези хора са на работа и получават трудови възнаграждения, които са включени в цената на услугата, предоставяна от дружествата”, обясни Манолова. 

Тя даде пример, при който дълг от 100 лева може да нарасне до 900 лева, след като към него се добавят адвокатските или юрисконсултските възнаграждения и държавната такса. „Това е масовият случай, коментира тя.