Опашки от коли имаше на пунктовете "Калотина", „Кулата-Промахон“ и „Маказа - Нимфея“

Сериозни задръствания и изнервени шофьори по границите на страната. По-рано през деня колони от автомобили имаше на граничните пунктове "Калотина", „Кулата-Промахон“ и „Маказа - Нимфея“.

Към момента движението през "Калотина" е свободно. Задръстванията на пункта започнаха още от сутринта. Преминаването на сръбската граница изнерви шофьорите, тръгнали на почивка за празниците. Наложи се те да чакат с часове, за да преминат. Допълнително опашки се образуваха и от гастарбайтърите, които традиоционно в края на лятото се връщат в Западна Европа. Още в следобедните часове се затрудни и придвижването към Гърция. А допълнителни екипи на КАТ подпомагат трафика в цялата страна.

Освен интензивния трафик заради почивните дни  - допълнителни проблеми по границата създаде и срив в системата на гранична полиция. Заради него документите на пътуващите се обработваха значително по - бавно.

В следобедните часове стотици шофьори атакуваха и изходите на столицата. 

Катаджии подпомагат трафика и по най-натоварените участъци. Тапи и през следващите дни се очакват и на излизане от София по „Хемус” – заради ремонтите на тунелите „Витиня” и „Ечемишка” и вуадукта при Елешница. А на изхода при Владая – излизането става по две ленти.

Още в началото на голямото пътуване – екипите дебнат за нарушители. Екипи на КАТ следят трафика на изходите на София и по големите булеварди.

Освен за бясно шофиране през следващите дни катаджиите ще наблюдават и за пияни и дрогирани за волана, както и за водачи без книжка и без „Гражданска отговорност”. Проверки ще има и в по-малките населени места.  

Натоварено е движението и на граничните пунктове „Златоград-Термес“, „Илинден-Ексохи“, „Ивайловград-Кипринос“ и „Капитан Петко войвода-Орменион“. 

От 16.00 до 20.00 часа е ограничено движението на тежкотоварните превозни средства над 12 тона по главен път Е-79, автомагистрала „Струма“ и второкласен път 19 Симитли-Гоце Делчев.

Забраната не важи за моторни превозни средства, които извършват превози на опасни товари (ADR), живи животни, бързо развалящи се хранителни продукти и товари на температурен режим.