Той е писан на коляно от министър-председателя Александър Малинов в царския влак

Преди 108 години, когато България обявява своята независимост, ключова роля изиграва Русия. Тя опрощава задълженията на Османската империя, останали от войната от 1877-1878 г. В замяна Турция се отказва от всякакви финансови претенции към България. 

По темата

Но ние трябва да изплатим 82 млн. франка на Русия в срок от 75 години. Реално независима България е призната от Великите сили през април 1909 г. Манифестът, с който е обявена независимостта, има интересна история.

Той е писан на коляно от министър-председателя Александър Малинов в царския влак. Това става на гара Две могили, на път за старопрестолната столица.

Манифестът, който познаваме днес, е поръчан година по-късно от министерския съвет на художника Хараламби Тачев. Декораторът обикаля из Европа и намира подходящия пергамент с размер метър и десет в Дюселдорф. В долния край със сърмен шнур прикрепва сребърните печати на осемте министерства. Художникът изработва два такива екземпляра.

Оригиналът на Манифеста се пази строго в трезора на Централния държавен архив. Вторият екземпляр обаче е достъпен. Единственото копие на Манифеста можем да видим в Музея за история на София до 2 октомври.