Не искаме пари, а сигурност, обясни д-р Драгослава Балова

Работещи в Центъра за спешна медицинска помощ в София излязоха на спонтанен протест тази сутрин. Причината - оставката на д-р Драгослава Балова, четвъртият завеждащ смяна, който поиска да напусне само в рамките на четири месеца. Часове след провеждането на протеста обаче тя променила решението си.

"Протестът ни не е свързан с пари, но усещането за липса на сигурност и справедливост ме карат да си тръгна”, заяви д-р Балова.

Според ръководството на центъра тя организирала бунтове и викала телевизионни екипи да ги отразяват, когато получавала някакво наказание.

Медиците настояват за реформа в Центъра за спешна помощ и повече сигурност по време на работа.

Работещите в Центъра се притесняват, че продължава отливът на лекари и сестри от системата за спешна помощ. Те се оплакват, че работата са увеличава, а броят на екипите намалява.

По темата

Работещите в спешната помощ вече са изпратили писмо до здравния министър Петър Москов с всички свои искания.

Настанал е момент, в който цялостната организация или ще претърпи категорични промени, или Центърът за спешна помощ наистина е на доизживяване”, пишат те.

Трябва да има строги правила за приемане на адресите. Не може да работят толкова малко екипи на смяна и някой да иска ние да пристигаме навреме”, коментира д-р Балова.

Налагат се непрекъснато административни наказания. Принудени сме с шест екипа на смяна да изпълняваме по 150-200 повиквания. Наказанията са финансови”, оплака се старшата сестра Борислава Колева. 

Медиците настояват  за налагане на санкции на тези, които подават фалшиви сигнали на телефон 112.

От ръководството на центъра потвърдиха недостига на кадри, но не смятат, че има  сериозни причини за недоволство.

Лекарите обаче остават в готовност за нови протести.