Събитието премина при засилени мерки за сигурност, двама са били арестувани

 

Полицейска мобилизация и пълна блокада на района около „Орлов мост” в столицата заради концерта на Слави Трифонов. Повод за събитието бе инициирания от него и екипа му референдум, който ще се проведе следващата неделя, заедно с избора на президент. Митинг-концертът премина без сериозни инциденти или нарушения, информираха от СДВР. На изградените контролно-пропускателните пунктове преди началото на концерта са били задържани двама души, единият от които малолетен, за носене на боксове. Медицинските екипи, разположени в района на пл. „Орлов мост“, са оказали помощ на няколко човека, които са се почувствали зле.

СНИМКИ ОТ СЪБИТИЕТО ВИЖТЕ ТУК

Концертът се проведе на бул. „Цариградско шосе”, в участъка между бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” и бул. „П. К. Яворов”. Сцената бе разположена веднага след „Орлов мост“, с лице към хотел „Плиска“.

Какво се случва на „Орлов мост” можете да следите ТУК!

Концертът премина като цяло без инциденти. По време на едно от изпълненията група младежи във видимо нетрезво състояние се опитаха да нахлуят през загражденията, но веднага бяха спрени от полицаите и охранителите.

"Вие сте върховната власт в тази държава! Опитват се да ви внушат, че това е парламентът, президентът или Министерският съвет. Но вие сте суверенът! Ако някой не го е разбрал, ще го разбере тази вечер". С тези думи шоуменът се обърна към публиката в началото на концерта.

Реорганизация на движението в центъра на столицата

През целия ден до 8.00 ч. в неделя ще е затворен участъкът от „Цариградско шосе” между бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” и бул. „П. К. Яворов”. От 12.00 до 24.00 часа ще е затворено движението по бул. „Цар Освободител” между бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” и бул. „Васил Левски”.

От 15.00 до 00.00 часа ще бъде спряно движението по бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” между ул. „Ген. Гурко” и ул. „Оборище”, както и по локалното пътно платно на бул. „Цариградско шосе” между бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” и бул. „П .К.Яворов”. При необходимост и по преценка на полицията може да бъдат затваряни и други пътни участъци.

Промени в маршрутите има за тролейбусни линии № 4, 5, 8 и 11 и автобусните линии № 9, 72, 75, 76, 84, 94, 204, 213, 280, 306, 505 и 604. Нормалното движение на всички тролеи и автобуси ще бъде възстановено в неделя в 8.00 часа.

За автобусите, преминаващи през бул. „Драган Цанков” и бул. „Пейо Яворов”, бяха разкрити нови спирки.

„Придвижването основно трябва да стане през ул. „Иван Асен” и преките, които извеждат на бул. „Цариградско шосе”. Гражданите могат да минат и през Борисова градина от страната на Националния стадион. На всички места ще бъдат изградени филтровъчни пунктове на полицията, на които ще присъстват и охранители на организатора, както и доброволци на Столична община, които ще се грижат за обществения ред”, обясни в „Събуди се”в събота сутрин старши комисар Младен Маринов.

„Целият ресурс на Столичната дирекция на полицията е ангажиран за мероприятието. Освен униформените полицаи, ще има и много цивилни полицаи, които ще наблюдават за наличието на лица с неадекватно и съмнително поведение”, поясни още Маринов.

В района имаше 22 пункта, където полицаите следяха да не се допускат хора с обемисти багажи и във видимо нетрезво състояние. За проверки за евентуални взривни устройства бяха ангажирани служители на Специализирания отряд за борба с тероризма. Полицаи с коне и кучета обикаляха в Борисовата градина. 

Репортери: Калина Влайкова/Десислава Георгиева/Василена Гръбчева