Това сочи актуално социологическо проучване

Ако ДПС даде всичко от себе си, Пламен Орешарски може да отнеме бронзовия медал от Красимир Каракачанов на предстоящия президентски вот”. Това каза в ефира на „Здравей, България” политологът Димитър Ганев, позовавайки се на резултатите от актуално проучване. Провеждането му е финансирано със средства на изследователски център „Тренд”.

По темата

Изследването от периода 19-26 октомври сочи, че балотаж ще има и той ще бъде между кандидатите на ГЕРБ и на БСП – Цецка Цачева и ген. Румен Радев. Според предварителните нагласи Цачева ще събере 27,3% от гласовете на избирателите, а Радев - 24 на сто.

Останалите места до осмото заемат Красимир Каракачанов, Ивайло Калфин, Веселин Марешки, Трайчо Трайков, Пламен Орешарски и Татяна Дончева.

Благодарение на подкрепата на ДПС обаче, експремиерът Орешарски има шанс да стигне дори до третата позиция.

Потенциалът на лидера на ДОСТ Лютви Местан (бел.ред. – партията обяви подкрепа за Цецка Цачева) е съсредоточен главно в Турция. Там обаче няма да има толкова висока избирателна активност заради ограничения вече брой секции”, коментира Ганев.

Той допълни, че ако бюлетината за референдума се дава на гласуващите заедно с тази за президент, а не при поискване, то много повече хора ще се включат в допитването до народа.

Още по темата гледайте във видеото.

Проучването е проведено от изследователски център "Тренд", със средства на центъра, в периода 19-26 октомври.