В четвъртък съдът не даде ход на един от процесите

Братята Иван и Десислав Дамянови от Враца, които станаха известни около смъртта на 18-годишния Тодор след свада с тях в центъра на града, водят 12 дела за обида и клевета срещу близките на покойното момче.

По темата

В четвъртък съдът не даде ход на едно от тях заради отсъствие на адвоката на ответната страна. Поискана беше смяна на двама от свидетелите, като единият от новите ще бъде братът на ищеца Десислав Дамянов - Иван, който се яви в съда днес, но отказа коментар пред медиите.

В залата адвокатът на двамата братя - Росен Бончев, заяви тяхното намерение да оттеглят исковете, ако близките на Тодор им се извинят за изречените в публичното пространство думи.

Дамянови нямат и никакви финансови претенции, поясни юристът. 

Причината за претенциите им са обвиненията, че Тодор е починал на улицата вследствие на нанесен му от тях побой. 

Първоначално Окръжната прокуратура повдигна обвинение за убийство по непредпазливост, но след бурни протести, продължили няколко дни, обвинението беше квалифицирано като предумишлено убийство по хулигански подбуди.

Серия експертизи доказа обаче, че сбиването няма отношение към смъртта на младежа и тогава делото беше изпратено по компетентност на Районната прокуратура, откъдето предявиха ново обвинение - за хулигнаска проява, извършена в съучастие с изключителен цинизъм и дързост.

Кореспондент: Румяна Попова