В момента се изграждат 7 от станциите на третия лъч

Започва строителството на нов участък от столичното метро - от театър "Зад канала" до булевард "Владимир Вазов". Участъкът е част от третата линия на метрото.

По темата

В момента се изграждат 7 от станциите на третия лъч. С началото на строителните работи ще започне и изграждането на осмата станция.

Очаква се третият лъч на столичното метро да е окончателно готов до края на 2019 година. Предвижда се 45% от градския транспорт на София да бъде подземен.

"Започнахме подготовката за изграждането на тунелния участък, който ще свързва станция 6 със станцията на бул. "Владимир Вазов" (станция №5, чието изграждане ще започне през следващата година, бел. ред.). На този етап не се предвиждат промени в движението на мотрисите. Изграждането на свързващата линия ще стане по нов австрийски метод. Малко под 30 мн. лв струва изграждането на метростанцията заедно с тунелния участък", обясни за NOVA Ангел Джоргов от "Метрополитен"

Третият лъч има общо 16 метростанции, като до есента на 2019 г. ще бъдат изградени 12 от тях - от бул. "Владимир Вазов" през централната градска част, кв. "Красно село", кв. "Овча купел" и последнта метростанция ще бъде в кв. "Горна баня". Там пък се предвижда изграждането и на ж.п. спирка, за да може хората, които идват от Перник с влак да слизат още в кв. "Горна баня" и да хващат метрото към центъра на столицата.

Вижте тук как изглеждат метростанциите в другите държави.