Какви са данните на социологическите агенции?

Вчера България не избра президент. Кой ще поеме "Дондуков" 2 ще стане ясно след 6 дни - в неделя.

Кой с какви позиции влиза в балотажа. Данните от паралелното преброяване на „Алфа Рисърч”, направено по поръчка и финансирано от NOVA, показват разлика от 3% между кандидата на ГЕРБ и този на БСП. След вчерашния вот победител е генерал Радев с резултат почти 26%. 22 на сто от гласовете са отишли за номинираната от ГЕРБ Цецка Цачева. 

А Вие за кого ще гласувате на балотажа? Отговорете на анкетата ни ТУК.

Данните потвърждават прогнозите на двете агенции - "Алфа рисърч" и "Галъп интернешънъл", които следиха вота за НОВА.

По темата

Сега въпросът е ще успее ли Цецка Цачева да навакса 4-те процента разлика. Как ще гласуват българите на балотажа - въпросът зададоха вчера социолозите от Галъп. 

Ето отговорите: Румен Радев събира с цели 11 процента повече от кандидата на ГЕРБ. 11% от хората, които вчера са отишли до урните, заявяват, че няма да участват в балотажа. 4% още се колебаят за кого от двамата кандидати да дадат гласа си. 

А каква е класацията след първия тур? Данните на "Алфа Рисърч" отреждат третото място на кандидата на обединените патриоти Красимир Каракачанов. За него бюлетина са пуснали 15% от избирателите. Веднага след него се подрежда варненският бизнесмен Веселин Марешки. Петата позиция е за номинацията на Реформаторите Трайчо Трайков. Почти същият е резултатът на бившия премиер Пламен Орешарски, подкрепен от ДПС. Следва кандидатът на АБВ Ивайло Калфин. И накрая - Татяна Дончева. 

Особено внимание към шестата позиция в тази класация - това е резултатът на хората, които са зачеркнали квадратчето "не подкрепям никого" в бюлетината. Виждате, образно казано, може да се каже, че недоволните от политиците са шестата политическа сила. 

Дали и как ще се размести класацията - отговорът очакваме до края на деня от ЦИК. Оттам ще дойде и друга много важта информация - задължителни ли ще бъдат резултатите от референдума. 

Данните, които ЦИК оповестява за избирателната активност на всенародното допитване са от 17 часа вчера. Към този час тя е била малко над 39%. Според социолозите от "Алфа рисърч" и "Галъп" крайната стойност ще надхвърли 50%, което ще означава, че референдумът е не само валиден, но и задължителен. 

Как са отговорили българите на трите зададени въпроса. Данните са на ЦИК. На първия въпрос - Подкрепяте ли народните представители да се избират мажоритарно? - 72% са казали "Да", 16% - "Не".  Ако се окаже, че на този въпрос са отговорили повече от 3 милиона и половина българи, то той автоматично се превръща в закон. Така на следващите парламентарни избори, всъщност, ще гласуваме за личности, а не за партии!

Участниците в референдума са подкрепили и задължителното гласуване. 62% са отговорили с "Да" на този въпрос. 

Българите категорично са се обявили и за ограничаване на партийните субсидии. 72% са твърдо "За" орязването на парите, които държавата отпуска на партии до 1 лев за 1 глас. 

Остава да изчакаме окончателните резултати от ЦИК, за да разберем ще се промени ли и как изборната система.