„Няма да допусна България да се превърне в мигрантското гето на Европа", добави той

Българите казаха „не” на апатията и гласуваха за промяната. Ясно е, че хората поемат демокрацията в свои ръце, защото тя им принадлежи. Предстои ни много работа, очаква ни втори тур. Пълна мобилизация, за да може тази промяна, която всички ние очакваме, да стане факт”, заяви ген. Румен Радев. 

СНИМКИ ОТ ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯТА ВИЖТЕ ТУК

По темата

РУМЕН РАДЕВ И ИЛИЯНА ЙОТОВА ПРИСТИГАТ В НДК (СНИМКИ)

Трябва да доведем борбата за бъдещето на България докрай. Надеждата за промяна вече е осезаема. Хората искат да видят повече сигурност и ефективно работеща институция. По-висок стандарт и качество на живот, по-добре работеща икономика. Задушаване на корупцията, картелите и монополите. Ефективна съдебна реформа. За да стане всичко това, са нужни високи цели, които налагат визия, лидерство и отговорност. Това изисква действен самостоятелен президент, който да работи с всички институции за реализация на тези цели. Вярвам в успеха, защото зад нас са всички българи, които независимо от партийните си пристрастия, гласуваха за нашата президентска двойка”, заяви Радев.

Относно съдебната реформа той коментира, че няма как корупцията да бъде преборена, ако няма прозрачност в дейността на правителството за всички обществени поръчки. 

„Президентът по Конституция има право да изисква цялата информация по въпроси, касаещи националната сигурност. Корупцията е елемент от нея. В това отношение президентът трябва да иска информация и да осигурява прозрачност в обществото. Той трябва да работи и с парламента, и с правителството за такава прозрачност. Електронното правителство трябва да стане факт”, заяви Румен Радев.

Няма да допусна България да се превърне в мигрантското гето на Европа. Ще се вземат всички мерки за укрепване на границата. Укрепване на гранична полиция, пресичане на нелегалния трафик на мигранти, който в момента процъфтява. Готовност на Българската армия да защити границата при ескалация”, отговори Румен Радев на въпрос за бежанския проблем.

„Проведохме една честна и открита кампания, не тръгнахме на компроматна война и затова имаме този резултат. Що се отнася до това дали ще работя с премиера, ще го направя, защото това е задължение на президента. Ще подкрепям правителството във всички действия, които са в интерес на българските граждани и обратното”, заяви още той.

„Ако станем свидетели на оставка, това ще повлияе върху резултата на втория тур, защото това ще е психологически акт, който ще повлияе на настроението на избирателите. Ще се усили чувството за тревога и хаос, който се внушаваше още преди. Разчитаме на честни избори и да няма манипулации”, на мнение е Румен Радев. 

Относно референдума, Радев заяви, че е „за” мажоритарния вот. Задължителното гласуване, според него, е право, а не задължение. Относно третия въпрос за субсидията на партиите, той заяви, че е трудно да прецени, защото „не е партиен архитект” и не се е занимавал с издържането на партиите. Смята, че 1 лев е малко и трябва да се търси баланс.

„Ако оставим партиите без субсидии, те ще тръгнат да търсят подкрепа от бизнеса, което означава лобистки зависимости”, заяви Радев. 

Кого ще подкрепите на балотажа? Гласувайте в нашата анкета тук