За него гласуваха депутатите от ГЕРБ, Реформаторския блок, БДЦ и "Атака"

Държавният бюджет беше приет на първо четене. За него гласуваха депутатите от ГЕРБ, Реформаторския блок, БДЦ и "Атака". 102-ма подкрепиха проекта на Финансовото министерство. "Против" бяха 58, а 11 се "въздържаха".

БЮДЖЕТ 2017: Спорове за пенсиите, приет бюджет за здравеопазване (ОБЗОР)

Документът предвижда ръст на икономиката между 2,5 и 3 на сто и очакване за спад на безработицата до малко над 7%.

Най-много допълнителни средства през следващата година ще получи отбраната. Там кабинетът заделя нови 825 млн. лева за модернизация на въоръжените сили.

"Ако този бюджет не бъде приет, няма да се увеличат размерите на минималната работна заплата, на пенсиите, на учителските заплати, заплатите на социалните работници, работещите в спешната помощ, помощите и обезщетенията за децата с увреждания. Ще се увеличи реализирането на програмата за саниране на жилищни сгради. Предлагам да приемем този бюджет и моля тези, които ще го изпълняват, да не се поддават на популизма, да не променят данъците", заяви в пленарната зала Владислав Горанов, министър на финансите в оставка.

"Средната класа няма да плаща никакви по-високи данъци. Тези с най-ниски доходи няма да плащат данъци. Богатите българи би трябвало да плащат по-големи данъци", коментира Румен Гечев, депутат от БСП.

"Наблюдаваме липса на желание за диалог, камо ли консенсус, и ярки прояви на популизъм при решаването на този въпрос. Поставихме условия за приемането на законопроекта, а именно консенсус между системните партии. Понеже не се получи, ние няма да подкрепим този законопроект", коментира Мустафа Карадайъ, председател на ДПС.

Предстои гласуването на второ четене на Бюджет 2017.

Менда Стоянова: Бюджетът ще бъде приет с гласовете на ГЕРБ, РБ и БДС

По-рано сутринта, в студиото на "Здравей, България", председателят на комисията по бюджет и финанси в НС и член на ГЕРБ Менда Стоянова предрече, че Бюджет 2017 ще мине без проблеми в пленарната зала.

„Смятам, че бюджетът ще бъде приет с гласовете на ГЕРБ, Реформаторския блок и БДС. Преди малко зам.-председателят на ДПС Йордан Цонев каза, че няма да правят промени между първо и второ четене. Това показва, че този бюджет трябва да бъде приет. В новия бюджет има заложени политики, които много хора подкрепят – над 280 млн. в образованието, над 250 млн. за здравеопазването, за МВР - 180 млн. лв. За БАН няма увеличение, но за наука има предвидени 350 млн. евро и именно БАН ще бъде бенефициент на тези средства”, каза още Менда Стоянова.