Това реши Районният съд в града

Всички 18 задържани за бунтовете в Харманли остават зад решетките.  Това реши Районният съд в града.

По темата

Почти всички  обаче категорично отричат да са участвали в размириците преди дни в бежанския лагер в града. Само един призна, че е участвал в протеста, но мирно. Трима от задържаните са непълнолетни.

"Част от разпитаните обвиняеми твърдят, че са били извеждани насила от блоковете, в които живеят, за да протестират, но никой не е участвал, не е хвърлял камъни, не е оказвал съпротива", заяви служебният защитник Галина Славова.  

При постановяването на първите постоянни арести съдът се аргументира с наглостта и циничността на действията по време на бунта.  

Тече разследване и заради пострадалите мигранти и е възможно прокуратурата да повдигне обвинения и срещу полицаи. Срещу това възразиха от полицейския синдикат, от където заявяват, че според Закона за МВР служителите са физически неприкосновени и се ползват със закрила.

Оставащите в лагера в Харманли мигранти извън семействата с деца, скоро ще бъдат преместени в ново фургонно селище на територията на центъра на Миграция в Любимец.  Бежанският център в Пъстрогор също скоро ще бъде превърнат от открит в закрит тип. Там ще се пренасочат мигранти от центъра в Елхово. 

След бунта в Харманли бяха взети и други спешни мерки - днес стана ясно, че предстои 50 афганистанци да бъдат върнати доброволно в родината си. Същото ще се случи с още 200, чиито документи се обработват в момента.

Репортер: Димитър Иванов