Сега президентът трябва да даде шанс за съставяне на правителство на още една партия

Предсрочните избори са все по-реални. И БСП върна на президента мандата за съставяне на правителство.

СНИМКИ ОТ ПРЕЗИДЕНТСТВОТО ВИЖТЕ ТУК

По темата

Кризата се задълбочава, смята президентът Росен Плевнелиев. Той даде да се разбере, че губи надежда за спасяването на 43-ия парламент.

Във временното качество на кандидат за премиер на БСП Корнелия Нинова приключи въпроса с червения мандат за около 2 минути.

„Г-н президент, няма да се възползвам от възможността да представя състав и структура на Министерския съвет”, заяви Корнелия Нинова.

Значително по-дълга беше неофициалната част, в която левицата настояла пред президента:  

„Ако може да забърза процедурата с връчването на третия мандат и назначаване на служебното правителство. Смятаме, че това бавене в момента не гарантира стабилност, а напротив”, заяви Корнелия Нинова.

Третият мандат ще бъде връчен в понеделник на Реформаторския блок.

„Разбира се, винаги съм казвал, за мен 1% шанс е 100% шанс”, заяви Росен Плевнелиев.

Въпреки това държавният глава даде да се разбере, че и според него шансът вече клони към пълната нула.

„За съжаление сме в ситуация, в която възможността Народното събрание да излъчи правителство е все по-минимална. Аз дадох всичко от себе си. За мен създаването на служебно правителство не беше самоцел, аз не го исках. Но очевидно вървим натам”, заяви Росен Плевнелиев.

Упоритостта си да спаси парламента Плевнелиев обясни с очакването следващите месеци и години да са нестабилни. В самия парламент обаче са на друго мнение.

„За нас 43-ия парламент е изчерпан от година насам и целият този театър не представлява интерес”, заяви Радан Кънев.

Правителството в оставка също е вдигнало ръце. 

„Няма да скрия, че съм скептичен. Не виждам как и защо да се прави опит да се сглоби трудно неустойчива политическа конструкция”, заяви Томислав Дончев.

Реформаторите ще имат 1 седмица да сглобяват конструкцията. А ако не успеят, е възможно президентът да сглобява служебния кабинет между Коледа и Нова година.