Това се твърди в доклад на Световната антидопингова агенция

Повече от 1000 руски спортисти са се възползвали от държавно подпомаганата програма за употреба на допинг, която е била активна в продължение на 4 години, считано от 2011 г. Това твърди новият доклад на Световната антидопингова агенция (WADA), информира gong.bg

"Нашите заключения са базирани на факти", заяви преди журналистите в Лондон канадският професор по право Ричард Макларън. Tой представи втората и заключителна част на доклада, който му беше възложен от Световната антидопингова агенция (WADA), във връзка с разкритията за нарушение на Антидопинговите правилата от Русия.
 
Според втората част на доклада „Макларън”, замесени са били четирима медалисти от Олимпийските зимни игри в Сочи 2014 г. и петима от Игрите в Лондон 2012 г.

НОВИ РАЗКРИТИЯ: Двукратни олимпийски шампиони взимали допинг с разрешение
 
Документът дава повече подробности по разкритията от месец юли, според които става въпрос за "институционален заговор" с участието на тайните служби на Русия (ФСБ).
 
Докладът пояснява, че спортистите не са действали самостоятелно, но са били част от програма.
 
Авторът на доклада, професор Ричард Макларън, който е назначен от Световната антидопингова агенция, заяви: "Имало е прикриване, което е прераснало в институционална и дисциплинирана стратегия за печелене на медали". 
 
В доклада се казва, че системата се усъвършенствала в хода на Олимпийските игри в Лондон през 2012 г., Световното първенство по лека атлетика в Москва през 2013 г. и Олимпийските зимни игри в Сочи 2014 г., където вече разкритата „порочна” система е имала за цел да защити вероятните руски медалисти.
 
Русия има на сметката си 72 медала от Игрите на XXX-та олимпиада в Лондон 2012 г., 21 от които бяха златни, и 33 медала от Зимните игри в Сочи 2014 г., 13, от които са златни.
 
"Руският олимпийски отбор е опорочил Игрите в Лондон до безпрецедентен мащаб – чийто размер, най-вероятно никога няма да бъде напълно установен", допълва доклада.
 
"Желанието да спечелят медали, е подменило техния колективен морален и етичен усет, както и олимпийските ценности за честната игра", пише Макларън.
 
Обобщение на заключенията по финалния доклад на проф. Ричард Макларън, WADA:
 
§  Над 1000 руски атлети са участвали в допинг-измамите;
 
§  Руски спортисти са били допингирани в рамките на организирана програма;
 
§  Русия е адаптирала процеса на допингиране, докато WADA е променяла своите Правила;
 
§  Русия е създала 4-годишен режим за допингиране;
 
§  Служителите от тайните служби на Русия (ФСБ) са подпомагали прикриването на положителни допинг-тестове;
 
§  Прикриването е стигало и до ниво членове на руското правителство.

 
 
Новият доклад е установил още:
 
§  На Игрите в Сочи, две руски състезателки по хокей на лед са имали проби с мъжка урина;
 
§  Проби на четирима руски златни медалисти от Сочи са били подправени;
 
§  Били са открити имейли с молба за инструкции от руското Министерство на спорта, какво да се прави с положителна проба – да се прикрие или да се постави под карантина?
 
§  Бил е открит списък, в електронен формат, съдържащ имена на спортисти, чиито проби са били прикрити.

По темата работят Емил Здравков и Александрина Аврамова