Стотици се редят на опашка, за да влязат при лекарите

Край на блокадата в бежанския лагер в Харманли. Според лекарите над 80 % от хората са здрави, което означава, че могат да напускат центъра.

Държавата ще даде един милион лева за възстановяване на щетите, след бунта в лагера, а Бежанският център вече е с нов директор. Той е бивш директор в „Гранична полиция” и спечелил обявения конкурс.

12 дни след бунта са възстановени административните сгради, столовата и част от счупените прозорци в спалните помещения. Остава обаче още много работа, която ще продължи през цялата следваща година. Тогава тук ще бъдат вложени над 1 милион лева - най-вече за едно от халетата, където има и съборени стени.

Иначе медицинските прегледи показват, че опасност от епидемии няма.

По темата

Тази седмица в лагера преглеждат медици от кожната клиника към Александровска болница.

Матин и съпругата му са от Афганистан. Една от основните причини да искат да бъдат прегледани е, за да получат картончето "клинично здрав", което е билетът им за външния свят, след като центърът беше отново отворен. Те искат да има повече лекари там.

Медиците от своя страна споделят, че няма как при толкова голямо струпване на чужденци да няма болести, но не и епидемии.

Бежанският център от тази седмица е с двама директори - временният и спечелилият конкурса титуляр. Предават си информация и за прегледите. Десетки са случаите на дерматит, има и краста. Всички те обаче се лекуват твърди новоназначеният директор.

Очаква се прегледите да продължат до края на седмицата.

Репортер: Димитър Иванов