Тя обеща и засилени мерки за сигурност в цялата страна

Германското правителство иска да ускори депортирането на отхвърлени кандидати за убежище и да увеличи броя на изгонените. Това е заявила Ангела Меркел в телефонен разговор с тунизийския президент Бежи Каид Есебси.

По темата

„Тази година постигнахме напредък и по много важния въпрос за депортирането на тунизийски граждани, които нямат право да останат в Германия", заяви Меркел на пресконференция. „Казах на тунизийския президент, че трябва значително да ускорим процеса на депортиране и да увеличим броя на върнатите хора", каза Меркел, цитирана от БТА.

Канцлерът заяви още, че след нападението в Берлин нейното правителство ще проучи дали и доколко е необходимо да бъдат направени политически и правни промени.

„Там, където са необходими промени в законодателството и мерките за сигурност, ще предприемем и осъществим необходимите стъпки", заяви Меркел.

Освен това Меркел обеща засилени мерки за сигурност в цяла Германия.

Меркел благодари на италианските полицаи, че са застреляли тунизиеца Анис Амри, който беше главен заподозрян за нападението. Сега разследването ще се съсредоточи върху това да се установи дали Амри е имал съучастници или поддържаща мрежа.

Меркел изрази облекчение, че заподозреният за нападението вече не представлява заплаха, посочва Асошиейтед прес.