Шофьори са спали на пода в хотел, други - в бензиностанции

Пореден ден тежка зимна обстановка. Повечето главни пътища в страната вече са отворени. Затворена за движение остава отсечката по магистрала "Тракия" от Зимница до Бургас и в двете посоки. Добрата новина е, че е отворен обходният маршрут през Айтос - Карнобат - Петолъчката. Заради обилният снеговалеж там, обаче, там е ограничено движението на тежкотоварни превозни средства над 12 тона. Същото ограничение важи и за проходите Айтоски и Ришки и за пътя Царево - Малко Търново. Очаква се подобна забрана да бъде издадена до час за прохода Бургас - Обзор. 

Отново десетки шофьори бяха блокирани през нощта в Източна България. Предстоят солени глоби за почистващи фирми. 

Нощта била кошмарна за Йордан и колегата му. Снощи тръгнали в посока София, но попаднали в снежен капан.

По темата

„Те си спат през нощта и снега се навява. Снощи като минахме към айтос преди да ни затворят беше проблема, че снегорините минаваха с вдигнати гребла и нито опесъчаваха, нито почистваха”, разказва шофьорът Йордан Машов.

Наложило се да пренощуват в Айтос. 

„Изгорихме една камара гориво и спахме на хотел. Спал съм на земята, защото хотелите бяха препълнени”, добавя шофьорът Йордан Машов.

Други шофьори пък пренощували в крайпътните бензиностанции.

Нощта била кошмарна и за шофьорите на снегорини. Повече от 10 часа зад волана в борба със снежните преспи. Не приемат критиките, че не са си свършили работата.

„Това са пълни глупости. Ние сме излезли снощи в 4 часа”, разказва Радостин, шофьор на снегорин.

Разказват, че скоростта на вятъра на магистрала "Тракия" надхвърляла 100 км/ч.

„Преспите са над 3 метра. Има стотици хиляди кубически метра сняг”, казва Владимир Крумов, зам.-областен управител на Бургас.

Пътят Варна-Добрич остана затворен до обед и това изнерви десетки чакащи шофьори.

„От снощи тръгнах от Бургас, там е изчистено, но във Варна е ужас. Нека обяснят защо си купувам винетка! Сега чистим с ротори. Всяка зима ги изненадва, предполагам няма да ги изненада през август”, коментира Явор Ганев.

Стигна се и до куриозни ситуации. В Русе например се наложи не снегорин да помага на шофьорите, а те на него. Тежката машина затъна в преспите, но беше измъкната с помощна на доброволци на пътя.

От 13 януари ще бъде временно ограничен износът на ток от България, за да се гарантира нормалното потребление на страната. 

Повече по темата гледайте във видеото.

Репортер: Цеца Алексова