Мюзикълът затвърди статута си на фаворит в надпреварата за "Оскар"-ите

Мюзикълът "La La Land" спечели наградата "Дарил Ф. Занук" на американската Гилдия на продуцентите и затвърди статута си на фаворит в надпреварата за "Оскар"-ите, съобщиха световните информационни агенции. 

По темата

Наградата "Дарил Ф. Занук" е еквивалент на наградата за най-добър филм на Гилдията на продуцентите. Тя се смята за показател кой ще спечели "Оскар" в тази категория, макар и миналогодишният й носител "Големият залог" да беше изместен на наградите на американската киноакадемия от "Спотлайт". В предишните осем години обаче победителите съвпадаха. 
Любовната история за начинаеща актриса и музикант, които трябва да изберат между мечтите си и общото си бъдеще получи 14 номинации за наградите "Оскар" и така изравни рекорда на "Титаник" и "Всичко за Ева". 

"La La Land" измести за наградата "Дарил Ф. Занук" "Лунна светлина", "Манчестър до морето","Първи контакт", "Огради" ("Fences"), "Възражение по съвест", "На всяка цена", "Скрити числа", "Лъв" и комиксовата лента "Дедпул". Всички те, с изключение на "Дедпул", са номинирани и за награда "Оскар" в тази категория.

"Ла Ла Ленд" може да бъде гледан по кината в цялата страна, благодарение на „Лента”.

Церемонията на американската Гилдия на продуцентите в хотел "Бевърли Хилтън" в Лос Анджелис протича в затворен кръг и не се излъчва по телевизията. Много участници използваха възможността да изразят несъгласието си с американския президент Доналд Тръмп и указа му за замразяване на програмата за прием на бежанци и имигранти от седем мюсюлмански държави.

Ървин Уинкъл ("Роки", "Добри момчета") получи наградата за цялостни постижения на Гилдията на продуцентите. Той изтъкна, че дядо му е дошъл в САЩ през 1904 г. и каза: "Ние всички сме бежанци".

Американската Гилдията на продуцентите е организация с идеална цел, която представлява интересите на продуцентите в кино индустрията, телевизията и новите медии. Наградите се определят от около 7000-те й гласуващи членове, уточнява БТА.