Той отбеляза, че сме изпълнили всички технически изисквания за членството в Шенген

„Разчитаме на по-голяма предсказуемост и ангажираност на всички държави от ЕС за подкрепа на България в случай на рязко нарастване на мигрантската вълна, за подкрепа за по-скорошното ни членство в Шенген, за подкрепа в реадмисията на нелегалните мигранти на наша територия”, заяви българският президент Румен Радев на съвместна пресконференция с федералния президент Йоахим Гаук в Двореца "Белвю" в Берлин, цитиран от БТА. Радев е на официално посещение в Германия. 

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

За първата си официална визита зад граница президентът Румен Радев избра вече не военния, а нормалния правителствен самолет. Военните почести при посрещането му обаче бяха налице.

Българският президент избра Германия за първата си официална визита и се срещна с немския си колега в последната седмица от мандата му.

А в навечерието на президентски избори в Германия и парламентарни у нас, двамата държавни глави бяха единодушни, че в европейския модел е бъдещето на България.

„Европейската идея трябва да бъде засилвана в България чрез прояви на солидарност”, заяви Йоахим Гаук, президент на Германия.

Солидарност най-вече срещу мигрантската криза и терора. Тук обаче Румен Радев даде да се разбере, че вижда разминаване между думи и дела.

„Мога да дам пример за частична солидарност, която не е в наш интерес. Изпълнили сме всички критерии за Шенген, но не сме вътре. Няма как ефективно да пазим границите на Европа, без да имаме достъп до шенгенската информационна система”, каза той.

Румен Радев с Йоахим Гаук

Ефективността ни за опазване на външната европейска граница беше похвалена. Но похвалите спряха дотук.

„Сериозно вътрешнополитическо предизвикателство в България е борбата с корупцията. Надяваме се тя да завърши успешно”, каза Гаук.

„Имаме твърдата решимост да се обединим срещу корупцията и престъпността. Това ще увеличи немските инвестиции в България”, отговори Радев.

Пред домакина си Радев призова над 240 000 българи в Германия да не забравят родината си. А случайно или нарочно деца на част от тези българи бяха гости на президентския дворец в Берлин.