Магистратите ще четат присъди от ученическите стаи

Абсурдна ситуация - местят съда в Карлово в училище. Съвсем скоро магистратите ще трябва да четат присъдите на престъпниците от бившите ученически стаи на механотехникума.

Сградата на Районния съд в града е в критично състояние. От няколко години постройката се е напукала опасно не само отвън, но и отвътре. Съдебните зали могат да се срутят всеки момент, защото масивната сграда пропада. Рискът е не само за служителите, които работят вътре, но и за гражданите.

Освен по стените, огромни кухини има вече и по пода и таваните. Строителните специалисти, които направили обследване на сградата, дали стряскащо заключение – сградата може да рухне.

Именно това наложило Висшият съдебен съвет, който е принципал на сградата, да вземе спешни мерки. Част от съда ще бъде преместен в неизползваемия корпус на Техникума по механотехника, а кабинетите и деловодството ще са в частен имот, за който държавата ще плаща месечен наем от 4000 лева.

Не само учителите в гимназията, но и родителите смятат, че решението е абсурдно. Според Висшия съдебен съвет обаче учениците нямало да имат достъп до престъпниците, защото ще бъдат вкарвани през задния вход на училището.

Местенето вече започна – до две седмици деловодството ще е в нова сграда. От нея делата ще се носят пеша на ръце до училището, което е на 200 метра. Спасителният вариант е за две години, докато старата сграда на съда бъде укрепена, а за ремонта ще се похарчат 1 милион лева.

Съдът ще се премести в гимназията по механотехника до един месец.

Репортер: Благой Бекриев

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.