Те настояват за увеличение на заплатите

По темата

Над 100 миньори от мина „Оброчище” започват гладна стачка от днес.

Недоволните настояват за 30% увеличение на заплатите, повече дни за отпуск и повишаване на цената на нощния извънреден труд.

Миньорите от нощната смяна остават на територията на рудника, но не са били допуснати в мината от охраната. Така е наредено от концесионера на рудника "Евроманган". Другата част са  пред входа - всички те са вече са в гладна стачка. Сезирали са прокуратурата за действията на работодателя и заплашват с гражданско неподчинение.

Ако до петък не се срещнат с работодателя си и с институциите, миньорите ще пренесат протеста си в София.  

От фирмата-концесионер упорито отказват личен контакт както с миньорите, така и с медиите. В писмени становища до нас съобщават, че от април месец предвиждат нов начин на плащане, но в никакъв случай 30% увеличение за всички. Миньорите не вярват и се съмняват, че целта е мината да бъде унищожена.

Миньорите настояват за оставка на ръководството на мината и за пълна проверка на условията по концесионния договор.

Протестите на работещите в мината започнаха на 9 март и до този момент от ръководството на предприятието отказват всякакъв контакт с тях.

Инспекцията по труда вече извършва проверки по случая, но напрежението в мината расте. Миньорите заплашват, че ще останат под земята и ще гладуват докато исканията им не бъдат чути.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.