На допитването за Brexit страната се обяви против раздялата с ЕС

Шотландците официално поискаха нов референдум за независимост. Това стана със специално писмо от шотландския до британския премиер. Шотландците гласуваха по въпроса, едва преди 3 години и избраха да останат в Обединеното кралство. След това, обаче, Великобитания реши да напусне Евросъюза, а 60 на сто от шотландците искат да останат. 

По темата

Централното правителство в Лондон трябва да даде съгласието си за произвеждане на такова допитване, но Мей предварително заяви, че ще отхвърли подобно искане на Единбург. На референдума за Brexit през юни миналата година мнозинството от гражданите на Обединеното кралство се обявиха за напускане на ЕС. Но докато избирателите в Англия и Уелс гласуваха преобладаващо в подкрепа на Brexit, мнозинството от избирателите в Шотландия и Северна Ирландия се обявиха против раздялата със съюза. 

На страницата си в Twitter шотландското правителство помести днес фотография на Стърджън, седнала удобно на диван. Към снимката има текст: "Първият министър Никола Стърджън в Бют хаус, Единбург, работи върху заключителния вариант на писмо "секция 30" до премиера Тереза Мей". 

"Секция 30" е официалният механизъм, по който правителството на кралството дава временно разрешение на регионалното законодателно събрание на Шотландия да организира референдум. Местни медии твърдят, че писмото ще бъде изпратено по-късно днес, отбелязва "Ройтерс". Агенцията припомня, че на референдум през 2014 г. шотландците отхвърлиха независимостта с 55 срещу 45 на сто от гласовете. Стърджън обаче настоява, че сега обстоятелствата са се променили, защото британците като цяло искат напускане на ЕС, но шотландците не са съгласни. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.