Според браншови организации решението е взето „по непрозрачен начин”

Остър отговор от страна на бизнеса на решението за поскъпване на природния газ с 30%.

По темата

Работодателските организации вече реагираха. Според сдружение „Произведено в България - Съюз на малкия и среден бизнес”, резкият скок на природния газ ще ощети и хората, и бизнеса, а решението е взето „по непрозрачен начин, по съкратена процедура и без обществено обсъждане”.

Неблагоприятният ефект от него ще „удари” редица сектори в българското производство, при които енергийните разходи имат значителен дял при формиране себестойността на продукцията. Сред тях са млекопреработването, хлебопроизводство, оранжерийното производство.

„Предвид изключително острата конкуренция на произведените в България стоки с тези от внос от други страни от Евросъюза, едва ли повишаването на цените за крайния потребител би било решението на въпроса. Загубата ще се калкулира изцяло за сметка на производителите”, пишат от сдружението в позицията си, изпратена до медиите.

И още: „Знаем какви са формалните основания за вдигане цената, но не и защо се бърза с тази крачка, когато преговорите между Европейския съюз и „Газпром” за принципна промяна в правилата и доставката на природен газ са в много напреднала фаза и е възможно в най-кратки срокове цените, по които руският гигант доставя природен газ за България да бъдат намалени”.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.