Учен разкрива особености на хората с по-тясна долна част на лицето

Хора с по-тясна долна част на лицето много по-често са левичари, отколкото мъжете и жените с широка брадичка и долна челюст, установи учен.

„Преди около 2000 години древногръцки лекар забелязал, че тънките челюсти са признак на предразположение към туберкулоза и се оказа, че е бил прав! Изследвания през ХХ в. потвърдиха наблюденията му и демонстрираха, че тънките черти на лицето и ниското телесно тегло са рискови фактори и днес и двата фактора се взимат предвид от медиците”, казва Филип Хъджоъл от университета в американския град Сиатъл, пише БГНЕС.

Хъджоъл разкрил още една особеност на хората с тънки черти на лицето, анализирайки данни за здравословното състояние на американците през последния половин век, събирани от социалните служби в САЩ.

Обект на наблюдението им са били около 13,6 хиляди души. Изучавайки данните, Хъджоъл се натъкнал на необичайна закономерност. Оказало се, че формата на долната челюст на участниците в тези изследвания била свързана с проблеми със захапката и с това, че те си служели с лявата ръка.

Например, хора със средно развита или широка долна челюст били предимно десничари и по-малко страдали от проблеми със захапката. Американци с по-малка челюст, обратно с една четвърт по-често били левичари и мнозина имали неправилна захапка.

Според Хъджоъл връзката между левичарството и малките размери на челюстта има генетична природа. Във Великобритания живеят изключително много хора с тънки черти на лицето и там има рекордно много левичари и болни от туберкулоза.

Ако тези фактори наистина са свързани, наблюденията върху левичари може да помогнат на учените да постигнат едновременно три неща – да разберат какви генетични фактори са свързани с предразположението към туберкулоза, как влияят на психологическите различия между левичари и десничари и да изяснят защо те влияят на формата на лицето.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.