Те заплашиха, че ще спрат да лекуват по Здравна каса

Кризата в болниците се задълбочава.

По темата

Областни лечебни заведения вече заплашиха, че ще спрат да лекуват по Здравна каса, ако не получат допълнителни средства над орязаните си бюджети.

И шефове на големи общински болници обявиха, че им се налага да се справят с почти 15 на сто по-малко пари. Касата ще им признае не повече от 3% над лимита.

Засега лечебните заведения няма да връщат пациенти, но вероятно ще трябва да се откажат от спешни ремонти и да не купуват нова апаратура и важни консумативи.

Неонтологията на Първа АГ болница в София е обновена след дългоочакван ремонт. Това означава още по-добри грижи и по-качествена апаратура за няколкото хиляди новородени, които минават през болницата всяка година.

И дотук с добрите новини. Последното орязване на бюджета по Здравната каса ще попречи на тази и на още десетки болници да направят дори спешните си ремонти, както и да купуват важни медицински консумативи.

Годишните общински субсидии са в пъти по-малки от неотложните разходи на големите болници.

Често парите по касата не покриват дори заплатите на медиците.

Възможен е и пореден отлив на медици от сектора.

Според болничните шефове, обаче, е възможно за пациентите да поскъпнат медицински услуги, които не се поемат от Здравната каса.

А дали и кога Здравната каса ще компенсира липсващите средства за болниците - никой все още не се наема да каже.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.