От новата учебна година децата ще пътуват до други населени места, за да учат

Десетки родители на деца от созополското село Крушевец блокираха пътя Бурас - Малко Търново за 10 минути. Причината - желанието на Община Созопол да превърне основното училище в селото в начално.

По темата

До дългото пресичане на пешеходната пътека на пътя Бургас-  Малко Търново се стигна, след като преди месец хората от Крушевец излязоха на мирен протест, но никой не ги чу. Съветниците в Община Созопол трябва да гласуват училището от основно да остане само начално, защото вместо 70 в него учат 54 деца. Така от новата учебна година, за да влязат в клас, децата ще пътуват до други населени места.

„Аз съм майка на едно такова дете, което вече учи в Созопол и мога да ви кажа, че адски е трудно. Освен че става твърде рано, прибира се в три часа, постоянно е с главоболие от пътищата”, разказва Райна.

„Да не говорим, че за нас, младите, тук няма алтернатива. Освен че за нас няма работа, и децата като нямат училище, ние съответно какво правим в селото, а жилищата ни са тук”, пита Дафина.

Според последните данни от Националния статистически институт само за година училищата у нас са намалели с 24. Част от тях са били закрити, друга - слети с други училища поради малко деца и невъзможност да се издържат.

Протестът в Крушевец бе посрещнат със смесени чувства от изнервените водачи, които бяха принудени да чакат.

„Не може в градината да няма капацитет за 50 деца. Не може градината в момента да е пълна и да няма свободни места за други деца, а съответно училището да се затваря”, възмущава се Райна.

Репортер: Цеца Алексова

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.