На нея Тенев позира с изпъната ръка за "Heil Hitler" пред восъчни фигури на нацисти в музей

Зам.-министърът на регионалното развитие Павел Тенев подаде оставка заради снимка с нацистки поздрав.

"Създаденото напрежение не работи добре за правителството и помолих да бъда освободен от длъжност. Най-правилното решението, което можеше да се вземе, е да се подаде оставка", заяви той на извънреден брифинг в Министерския съвет.

Премиерът Бойко Борисов прие подадената от него оставка. 

Скандалът се разрази в политическото пространство, след като във Facebook се появи снимка, на която Павел Тенев позира с изпъната ръка за "Heil Hitler" пред восъчни фигури на нацисти в музея „Гревен" в Париж. Тя е от преди девет години.

Тенев е от квотата на "Обединените патриоти". Именно заради това последва коментар на вицепремиера Валери Симеонов, който го защити.

"Нацистки ли е поздравът наистина? На база на кое да го оттеглим - че е хитлерист или член на нацистка партия? Глупости", заяви лидерът на НФСБ пред в. "Сега".

Той уточни, че през 70-те години на миналия век като студент го били завели в лагера Бухенвалд.

"Като се замисля, кой знае какви майтапчийски снимки сме си правили там... Дали някой не може сега да каже: "Подавай оставка и се прибирай на село", заяви Валери Симеонов.

След скандалната снимка от БСП поискаха отстраняването на Павел Тенев от поста.

„Скандално е бездействието на премиера Бойко Борисов, който се прави, че няма проблем. БСП недоумява защо вече трети ден той продължава да стои на своето място, вместо да бъде незабавно уволнен. Считаме, че човек, който е имал цинизма и наглостта да се снима как прави хитлеристки поздрав, няма място в управлението на България. Припомняме, че това е втора номинация на Патриотите, която бива уличена в пристрастия към нацизма. През 2015 г. те предложиха Иво Антонов за зам.-министър на отбраната, но тогава бързо го оттеглиха, когато на бял свят излязоха снимки, на които Антонов се е увековечил с поздрав към Хитлер”, припомнят от БСП.

„Скандалът продължи и с реакцията на вицепремиера Валери Симеонов. Вместо да оттегли своя кадър, той го защити с абсурдното и цинично твърдение, че и той като млад може да си е правил майтапчийски снимки в „Бухенвалд”. Паметта на жертвите на кафявата чума не може да бъде обект на никаква шега. Всеки, който си позволява да прекрачва тази морална граница, няма място, нито за минута в управлението”, казват още червените.

„БСП ще направи всичко необходимо, за да информира своите европейски партньори какви хора стоят в правителството и как върху тях се опъва политически чадър”, завършват от партията.

Лидерът на партията на европейските социалисти Сергей Станишев също порица изказването на Симеонов. Според него е недопустимо вицепремиер да коментира нацизма по този начин.

"Хора, които се отнасят така към тази мрачна част от историята на човечеството, нямат място в управлението на модерна европейска България", каза Станишев.

Междувременно и Единната народна партия (ЕНП) на Мария Капон настоя Борисов да махне от поста вицепремиер Валери Симеонов.

„Призоваваме Бойко Борисов незабавно да преоцени значението на коалиционните си взаимоотношения за сметка на общочовешки ценности, важни за достойнството на целия български народ и отвоювани с цената на милиони невинни жертви”, заявиха от ЕНП в своя декларация.

„Присъствието на вицепремиер, склонен да приема за шега нацизма, е безумие в европейска България. Още по-цинично е, че същият да отговаря за демографската ни политика. Скромно се надяваме Валери Симеонов да няма шеговити снимки при посещението си в концлагера „Бухенвалд“. Става дума за място, в което са намерили смъртта си хиляди човешки същества, между които и българи. В противен случай няма да се изненадаме, ако догодина си направи шеговита снимка с чалма при почитане на жертвите на баташкото клане”, казват още хората на Мария Капон.

„Циничната снимка на новоназначения зам.-министър е далеч зад пределите на детството и подобни „шегички“ в зряла възраст са несъвместими с достъпа на подобни хора до политиката и властта. Или по-точно казано - влизат в графата „пропаганда на фашизма“, което се преследва от закона в цивилизованите държави. При липса на опит в коалиционни отношения с крайно десни партии, призоваваме Борисов да се обърне за съвет към госпожа Ангела Меркел с която обикновено демонстрира завидна близост”, пишат от ЕНП.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.