Назначиха специален прокурор да разследва руската намеса

Нова битка във войната на американския президент Доналд Тръмп с неговите противници.

Бившият шеф на ФБР Робърт Мълър беше назначен за специален прокурор в разследването на руската намеса в изборите. Тръмп бил осведомен за назначението, едва 25 минути преди то да стане факт. 

По темата

Нови експлозивни разкрития от „Ню Йорк таймс” - Майкъл Флин е предупредил екипа на Трмъп, че е разследван от федералните власти за това, че е работил тайно като лобист за турското правителство.

Въпреки това Тръмп го назначи за свой съветник по националната сигурност и го уволни 24 дни по-късно заради необявени връзки с Русия.

Именно Флин е това, което може да донесе и най-сериозните проблеми за Доналд Тръмп и дори импийчмънт.

Според записки на уволнения директор на ФБР Джеймс Коми, на среща в Овалния кабинет Доналд Тръмп поискал от него да спре разследването срещу Флин за връзки с Русия.

Коми не го направил, а Доналд Тръмп го уволни миналата седмица.

„Всъщност когато реших да го уволня, си казах – знаеш ли, това с Русия и Тръмп е измислена история”, заяви Тръмп.

Сега всичко свързано с руската намеса в изборите ще бъде разследвано от друг бивш директор на ФБР – Робърт Мълър.

Назначението не е било обсъдено нито с Белия дом и Доналд Тръмп, нито с министъра на правосъдието.

Изненадващият ход предизвика шок, но и одобрение във Вашингтон.

„Това е единствената най-уважавана личност в американското правораздаване. Това е човек, който наистина въплъщава най-доброто от американската съдебна система и истината ще излезе наяве”, коментира Джефри Тобин, юридически анализатор на Си Ен Ен.

Първоначалната реакция на Белия дом беше – умерена.

Но тази сутрин в „Туитър” Тръмп отново избухна и написа, че това е най-големият лов на вещици на политик в американската история.

„С всички нелегални действия, които се случваха в кампанията на Клинтън & администрацията на Обама, никога не беше назначен специален прокурор”, написа Тръмп.

В понеделник от Белия дом казаха, че няма нужда от такъв.  

„Няма нужда от независим следовател. Две комисии в Сената разследват евентуалната руска намеса, както и ФБР”, обясни Шон Спайсър, говорител на Белия дом.

Човекът, който сега ще отговаря за разследването е бил 12 години директор на ФБР – назначен само седмица преди атаките от 11 септември от Джордж Буш-син, а мандатът му удължен от Барак Обама без нито един глас против в Сената.

Репортер: Ясен Дараков

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.