„Хората най-много се съмняват за качеството на перилните и миещите препарати", заяви Богомил Николов от "Активни потребители"

От понеделник български експерти започват да вземат проби от основни хранителни продукти на световни производители, продавани от едни и същи фирми, под една и съща марка в западноевропейски държави.

Показателите ще се сравняват със същите продукти, продавани в България. Това съобщи министърът на земеделието и храните Румен Порожанов.

Пробите ще се взимат до 30 юни, a обект на проверките ще бъдат храни от 5 различни групи -  шоколадови изделия, безалкохолни напитки, месни, млечни продукти и детски храни.

Притеснението е, че има разлика в качеството на едни и същи продукти в Западна и Източна Европа и че международни марки използват различни и по-евтини съставки в продуктите си.

„Тези проверки ще са доста трудни. Контролът е много труден. Има разлика в качеството на храните и това беше потвърдено”, каза в предаването „Събуди се” Йордан Войнов, бивш шеф на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ).

По думите му големите търговски вериги у нас оказват натиск върху производителите да произвеждат нискобюджетни продукти. „В едно родно предприятие се произвежда и качествен и нискокачествен продукт”, заяви той.

Според Богомил Николов от "Активни потребители" проблемът е в това, че ще трябва да се подберат определени продукти, които ще се изследват. „А най-важният е подборът”, каза той.

„Хората най-много се съмняват за качеството на перилните и миещите препарати, освен храните. Също така безалкохолните напитки”, каза той.

„Страните от Източна Европа трябва да се обединят и този въпрос да се повдигне от всички на Съвета на министрите”, смята Войнов.

Попитани, може ли да се каже, че високата цена и вносните продукти са с по-високо качество, Николов отговори, че не трябва да се прави такава зависимост.

Войнов пък заяви, че залага на българските продукти, които са много по-добри от вносните.

Целия разговор гледайте във видеото.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.

  1. Получавайте най-важното от деня в пощата си

    Имейл адрес