Коментират историкът проф. Ангел Димитров и журналистът Иво Инджев

„Бих пожелал нашето Министерство на външните работи да изпрати един набор от книги на руското посолство като историческа справка, за да се запознаят по-добре с българската история, но и да имат характера да напомнят на руското ръководство, че подобни изказвания не съдействат за добрите отношения между нашите страни”, заяви в студиото на „Здравей, България” историкът проф. Ангел Димитров, който е и първият посланик на България в Македония. Коментарът му бе по повод изказване на руският президент Владимир Путин за славянската писменост.

По темата

„Днес в Русия е празничен ден – Денят на славянската писменост, а писмеността дойде при нас от македонската земя”, заяви вчера Путин в приветствието си към македонския си колега Георге Иванов.

„Това е казус в развитие. Това е политика, не е изпусната фраза. Началото на този казус е на 18 септември миналата година, когато руският депутат Пьорт Толстой с откровен цинизъм каза, че руснаците са си купили половината Черноморие и ще купят и останалата част от България”, коментира журналистът Иво Инджев и попита: „Кой реагира тогава най-остро в България?”, но сам си отговори: „Русофилите”.

Проф. Ангел Димитров от своя страна заяви, че „руският президент Владимир Путин винаги знае какво казва и е внимателен в говоренето си”.

„24 май е не само най-обичаният български празник, а това е първият светски празник, който обединява всички българи. За първи път е празнуван през 1852 година в Пловдив като училищен празник. Този ден за кратко време се превръща в един от символите на желанието на българите да се развиват”, добави историкът проф. Ангел Димитров. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.

 

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си