Причината – намесата на Москва в президентските избори през 2016 г.

С голямо мнозинство американският Сенат одобри нови санкции срещу Русия заради намесата на Москва в изборите в САЩ през 2016 г., съобщава БТА.

По темата

С 97 гласа "за" при 2 "против" сенатори от двете партии приеха санкционното законодателство, подчертавайки широката подкрепа сред републиканци и демократи за втвърдяване на тона срещу Москва. Това се случва, след като американски разузнавателни агенции установиха, че Русия умишлено се е намесила в кампанията преди президентския вот. Законодателите, които подкрепиха мярката, отбелязаха и агресията на Русия в Сирия и Украйна.

Мярката бе прикрепена към законопроект за налагане на санкции срещу Иран, който все още се обсъжда в Сената и също се радва на широка подкрепа.

Чрез нея започва процес, при който Конгресът ще преразгледа промените в санкционния режим. В закон се превръщат мерки, които по-рано бяха въведени чрез президентски указ, налагат се нови санкции на руснаци, за които се смята, че са нарушавали човешки права или са извършвали кибератаки.

Документът бе приет на фона на голямото внимание, което Вашингтон отделя на отношенията с Русия. Министерството на правосъдието и комисия към Конгреса разследват дали Москва се е опитала да повлияе изборите през 2016 г., за да подпомогне избирането на Тръмп, както и дали негови служители са били свързани с Русия.

За да влезе в сила, мярката ще трябва да бъде одобрена и от Камарата на представителите и да бъде подписана от президента. Ако той възрази, поддръжници на документа очакват да има достатъчна подкрепа в Конгреса, за да бъде преодоляно евентуално вето.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.