Какво означава това за българите, които живеят на Острова?

Обща европейска система за сътрудничество в отбраната и първи отстъпки в преговорите за излизане на Великобритания от общността. Какво означава това за българите, които живеят на Острова?

Може да се каже, че преговорите за Brexit вече текат с пълна сила. И въпреки предварителните твърди позиции, оказа се, че страните са готови и на отстъпки.

Добрата новина е, че всеки, който е пребивавал на Острова през последните години, ще може да остане, а тези които нямат редовни документи, ще имат две години време, за да се узаконят.

По темата

„Искам да уверя всички граждани на Евросъюза, които са във Великобритания, които са изградили живота и дома си във Великобритания, че никой не трябва да си тръгва, няма да има разделени семейства. Това е честно и сериозно предложение. Искам да дам сигурност за бъдещето на европейските граждани във Великобритния”, заяви премиерът на Великобритания Тереза Мей.

Най-тежката част от преговорите за Brexit обаче ще се случи по време на българското председателство. На България ще се падне и задачата за изготвяне на финансовата рамка за общността, след като Лондон спре да дава вноската си. Колкото до парите за отбрана, премиерът Бойко Борисов вече предложи Евросъюза да се влее като едно цяло в НАТО.

„Моето еретично предложение ЕС да влезе в НАТО "надали е най-любимото на военно-промишлените комплекси". Тази надпревара във въоръжаването, която тръгва, никак не ми харесва и няма да хареса и на хората, това са огромни пари. Девет самолета, 200 бронирани машини, единият самолет е 100 милиона, единият хеликоптер - 50 милиона”, коментира българският премиер Бойко Борисов.

Предложението на Борисов е в контекста на общия проект за сътрудничество в отбраната, върху който ЕС започна работа. Борисов вече е разговарял с шведския си колега за купуването на изтребителите „Грипен”.

Преговорите ще започнат през следващите две седмици, но България ще настоява шведите да инвестират и произвеждат части в България. Така щяла да се осигури заетост, а и да се върне част от инвестицията за хеликоптерите.

От тук премиерът отпътува за Германия за да убеди и германския бизнес да инвестира у нас. Негов посредник ще бъде германския министър на финасите Волфганг Шойбле.

Репортер: Антоанета Николова

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.