Животните ще останат в германската столица най-малко 15 години

Берлинският зоопарк посрещна най-новите си обитатели – две панди, отдадени на Германия под наем от Китай за най-малко 15 години.

Пухкавите Менг Менг (в превод „мечта”) и Джао Чин („скъпа”) бяха качени на специална товарна площадка на авиокомпанията „Луфтханза“, придружени от двама експерти, главния ветеринарен лекар на берлинския зоопарк и тон бамбук. Те бяха посрещнати от кмета на германската столица и посланика на Пекин.

СНИМКИ ОТ ПОСРЕЩАНЕТО НА ПАНДИТЕ В БЕРЛИН ВИЖТЕ ТУК

12-часовото пътуване беше внимателно подготвено. В транспортните кутии на животните имаше "бамбукови закуски" и абсорбиращи подложки, за да се гарантира.

Новият им дом в Берлин се простира на 5 500 кв. м и ще имитира естествената им среда на живот.

Основното им ястие – бамбукът, ще струва десетки хиляди евро годишно.

След климатизацията, която ще продължи няколко дни, пандите ще бъдат представени на посетителите на зоологическата градина. Свидетели на първата им поява пред германците ще станат канцлерът Ангела Меркел и китайският президент Си Дзинпин.

Известен със своята "панда дипломация", Пекин е изпратил представители на своето „национално съкровище” едва на около дузина държави като символ на близки отношения.

Токио празнува раждането на бебе панда (СНИМКИ)

Берлинският зоопарк ще плати 15 млн. долара за 15-годишния договор за домакинство, като повечето от парите ще бъдат похарчени за изследователска програма за опазване и развъждане на панди в Китай.

Около 1 864 панди остават в дивата природа в източната страна, сочат данни на екологичната организацията WWF. Малко над 400 представители на този животински вид живеят в зоологически градини по света. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.