Напрежението в града ескалира в четвъртък вечер, стигна се до сблъсъци между полиция и протестиращи

В петък съдът в Асеновград трябва да реши дали да остави за постоянно в ареста деветимата задържани за побоя над ученици, треньори и родители в Асеновград преди броени дни. 

СНИМКИ НА ЗАДЪРЖАНИТЕ ВИЖТЕ ТУК

Те са обвинени за хулиганство, извършено с особена дързост и цинизъм и за нанасяне на средна телесна повреда. "Обвиненията спрямо всеки от задържаните са персонални и по-тежките от тях ще бъдат за закани за убийство и за нанасяне на средна телесна повреда", съобщи в Асеновград окръжният прокурор Румен Попов. 

Издирват се още двама души, които с автомобила си са се опитали да прегазят родители на някои от децата. 

В съда задържаните пристигнаха с маски на лицата, защото има епидемия от морбили в ареста. 

Стефан Димитров, един от обвинените за нападението над децата-гребци в Асеновград, е обвиняем във " висящо" дело на Пазарджишкия окръжен съд за проповядване на радикален ислям. Той беше задържан през март 2015, но по делото все още няма присъда. Днес Стефан Димитров се изправи пред Районния съд в Асеновград заедно с още осем обвиняеми, за да бъде определена мярката му за неотклонение

По темата

А напрежението в града не стихва. В петък вечерта в Асеновград ще се проведе трети пореден протест. В четвъртък вечерта няколко хиляди души излязоха по улиците на града, за да поискат най-сурови наказания за биячите. Стигна се и до сблъсъци с полицията.

СНИМКИ ОТ ПРОТЕСТА ВИЖТЕ ТУК

Недоволните дори се опитаха да щурмуват ромската махала, откъдето са и мъжете, нападнали с колове и мотики трениращи кану-каяк деца.

Няколко от участниците в протеста в четвъртък се оплакаха от полицейски насилие. В ефира на "Здравей, България" свидетел разказа, че 4-5 души били удряни с палки от служители на жандармерията.

Директорът на ОД на МВР-Пловдив ком. Атанас Илков отрече да е упражнявано насилие от униформени върху протестиращи. Той каза още, че имало група хора, които се опитвали да провокират полицаите. Двама от тях били предупредени с протокол и освободени.

Припомняме, че нападението беше извършено в понеделник, докато учениците тренирали гребане на язовир “40-те извора“. Първоначално разразилият се конфликт прераснал в масово сбиване. Пострадаха двама от учениците и двама треньори.

Още по темата гледайте във видеоматериалите.

Репортери: Марина Цекова, Благой Бекриев

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.