Тя поема ресор "Цифрова икономика и цифрово общество"

Решаващ ден за българската кандидатура за еврокомисар.

Европейският парламент одобри номинацията на Мария Габриел с 517 гласа "за". След като бъде назначена от Съвета на ЕС, тя ще стане третият български еврокомисар, с мандат до средата на 2019 година.Тя поема ресор "Цифрова икономика и цифрово общество".

По темата

При тайното гласуване днес в Страсбург Габриел получи 517 гласа подкрепа, против бяха 77 евродепутати, а 89 се въздържаха, предаде БТА.

Очаква се писмото с резултата да бъде изпратено на Съвета до края на седмицата, а Габриел да заеме поста за следващото седмично заседание на еврокомисарите идната сряда. 

Гласуването се проведе без дебати и коментари от страна на депутати.

Българският кандидат за еврокомисар вече получи подкрепата на всички комисии. След гласуването Мария Габриел ще трябва дa си подаде оставката като депутат. 

Комисарят по цифрова икономика и общество ще подкрепи прилагането на стратегията за цифровия единен пазар. Габриел ще работи за създаването на единен цифров пазар на Европа, полагайки основите на цифровото бъдеще на Европа с телекомуникационни мрежи от континентален мащаб, трансгранични цифрови услуги, и стартиращи европейски предприятия в областта на технологиите. Комисарят трябва да гарантира също така създаването на подходящи условия, включително чрез закона за авторско право, които да подкрепят културните и творчески индустрии и реализирането на техния максимален потенциал за икономиката.

Комисарят в областта на цифровата икономика и общество ще работи по проекти под надзора и координацията на заместник-председателя Андрус Ансип, който отговаря за цифровия единен пазар, и заместник-председателя Юрки Катайнен, който отговаря за работните места, икономическия растеж, инвестициите и конкурентоспособността.

Процедурата по номинацията ѝ като еврокомисар трябва да приключи Европейският съвет, като се очаква това да стане следващия понеделник. Официално тя ще поеме новите си функции ден или два по-късно. Тя ще стане и най-младият член на Еврокомисията на Жан-Клод Юнкер. 

Премиерът Бойко Борисов поздрави Мария Габриел и ѝ пожела успех на изключително отговорната позиция, която ще заеме.

„Сигурен съм, че Мария за пореден път ще докаже силата на България в Европа и ще покаже изключителни резултати за единния цифров пазар”, допълва Борисов.

Репортер: Антоанета Николова

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.