Каква е развносметката от събитията към днешна дата?

Турция отбеляза първата годишнина от опита за преврат. Серия от възпоменателни церемонии ще се проведат в цялата страна, а президентът Реджеп Ердоган ще държи речи в Истанбул и Анкара.

По темата

В нощта на 15 юли 2016 г. турски военни обявиха, че са взели властта в страната, за да запазят демокрацията, човешките права и правовия ред. Беше обявено военно положение и въведен полицейски час.

Мостовете над Босфора бяха затворени, а полетите от и за летище „Ататюрк” - отменени.

В специално изявление по Skype Ердоган призова гражданите да излязат по улиците, за да защитят демокрацията в страната. Блокирани бяха и социалните мрежи. Атакувани бяха обществени сгради. Светът осъди насилието.

В ранните часове на 16 юли началникът на турското разузнаване обяви, че опитът за преврат е неуспешен. Започнаха чистки.

Равносметката днес, по данни на властта в Анкара, изглежда така: 250 жертви, над 2000 ранени, близо 170 000 разследвани по обвинения, че са свързани с опита за преврат и с ислямския проповедник Феттула Гюлен, над 50 000 задържани.

Европейският съюз отбеляза датата с декларация, с която припомни, че демокрацията и върховенството на закона са задължителни за кандидатите за членство. 

Още по темата гледайте във видеото.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.