Приблизително 15 на всеки 100 жени в детеродна възраст са засегнати от проблеми с теглото

Затлъстяването на майката по време на бременността е свързано с по-голям риск от поведенчески проблеми за потомството й от мъжки пол, сочи изследване на учени от Калифорнийския университет в Бъркли. 

По темата

Неотдавнашни изследвания свързаха високото телесно тегло на майката с поведението на децата й и със свързани с тях проблеми като хиперактивност с дефицит на вниманието, пише ЮПИ, цитирана от БТА.

Приблизително 15 на всеки 100 жени в детеродна възраст са засегнати от сериозна форма на затлъстяване, сочат данни на Американските центрове за контрол и превенция на болестите.

В рамките на изследването били анализирани резултати от предишни проучвания, за да се установи дали индексът на телесна маса на майката преди забременяването й е свързан с поведенчески проблеми на децата й в училищна възраст.

Изследването обхванало близо 5000 участнички и биологичните им деца, чиито данни били проучени между 1986 г. и 2012 г., а тези за децата на възраст между 4 и 14 години - на всеки две години за каквито и да било поведенчески проблеми.

Оказало се, че момчетата, чиито майки били затлъстели преди да забременеят, са с по-голям риск от поведенчески проблеми на 9-11-годишна възраст. Колкото по-голямо е телесното тегло на майката по време на бременността й, толкова по-висок е рискът от поведенчески проблеми за синовете й. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.