Броят на пораженията и ранените все още не е ясен

Тежки сражения в северната част на Сирия. Две фракции на терористите от „Ал Кайда” се борят за влияние в района на град Идлиб. Броят на пораженията и ранените все още не е ясен.

Междувременно хиляди сирийски бежанци се струпват на границата с Турция.

По темата

Целите в прах. Окъпани в мръсотия. Болни. Това са децата на войната. Невинни и неразбиращи от политика. Затова са усмихнати. За разлика от останалите - мъже и жени, останали само с дрехите на гърба си.

В буферната зона между двете граници пак чуват бомбите. Но чакат да се върнат обратно. Бежанският център до браздата е препълнен и са принудени да спят на открито под маслиновите дървета. Жегата и липсата на хигиена обаче не прощават.

Зад маслините се издига стена, а около нея - смъртоносни минни полета. Турците са инвестирали около 400 милиона долара в това съоръжение и имат амбициите то да обиколи цялата им южна граница.

Там е и третата в света по дължина стена. Дълга е около 380 мили и е на трето място след Великата китайска стена и Мексиканската граница.

Чобан бей е малък граничен пункт в средата на нищото. Точно тук обаче влизат и излизат свободните сирийски полицаи. Твърдят, че мисията им е да обикалят из опустошените от войната райони и да пазят имуществото в изоставените домове.

„Конкретно в района, където сме ние, ситуацията се подобри през последните дни. Все още обаче има много страдащи хора”, обяснява ген. Алейд Аса.

Мирът едва ли ще дойде скоро в тази част на Сирия. Участниците в тежката гражданска война са прекалено много и трудно ще намерят общ език доброволно и чрез каквато и да е дипломация.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.