В момента тя увеличава заплатата с 0.6% годишно

Клас "прослужено време" - спешно при премиера Борисов. Конфликтът между работодатели и синдикати се разраства. След профсъюзите, сега и бизнесът иска среща на 4 очи с министър- председателя.

ОБЕЩАНИЕ: Отпадането на клас „Прослужено време” - вече тема табу

Работодателите са категорични, че класът "прослужено време" трябва да отпадне, защото дискриминира квалифицираните млади служители.

В момента добавката за стаж увеличава заплатата с 0.6% годишно. 

Клас "прослужено време" остава

Сметката показва, че заплатата на един неквалифициран служител с основно образование, но дългогодишен стаж, може да достигне стартовото възнаграждение на млад учен.

Ще взимаме ли по-малка заплата, ако отпаднат парите за стаж?

Темата трябва да бъде обсъдена от всички засегнати, но синдикатите заявиха, че разговорът вече е приключил и няма да се поддават на натиск.

Александър е с 19 години стаж.  Работи в кухнята на една от детските градини в Монтана. Получава 550 лева. Около 100 от тях са за вярна служба.

„Тези пари стигат само да си покрия осигуровките. За храна, за дрехи… Нека управляващите се замислят, ако на тях им вземат 1000 лв., как ще се почувстват, защото за нас 100 лв. са си направо 1000”, казва Александър.

И докато Александър прави точен разчет на всеки един лев, бизнесът прави разчет на неговото бъдеще. 

Депутатите в спор за премахването на клас „Прослужено време”

„Това, което предлагаме, за да няма засегнати, е в основната заплата да бъдат включени класовете, но ще има справедливост”, коментира председателят на КРИБ Кирил Домусчиев.

„Виждаме просто истерия от страна на работодателите. Мога да си го обясня само с жегата. Атаката не е срещу синдикатите, атаката е срещу работниците”, коментира Ваня Григорова от КТ „Подкрепа”. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.