Учени предлагат алтернатива на шевовете и скобите

Специалисти по биоинженерство са разработили експериментално хирургично лепило, вдъхновени от слузта на голите охлюви, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Разработката на учените от Харвардския университет може да предложи алтернатива на шевовете и скобите. Хирургичните лепила не са новост, но използваните понастоящем невинаги осигуряват добра спойка, не са особено гъвкави и често не са приложими в изключително мокри условия.

С цел да преодолеят тези проблеми, харвардските специалисти са решили да се поучат от голите охлюви. Плужеците произвеждат слуз не само за придвижване, но и като отбранителен механизъм. Трикът им е да отделят вещество, което не само се характеризира с добра прилепчивост дори към мокра повърхност, но е и много гъвкаво.

В направените тестове учените са установили, че експерименталният продукт прилепва здраво към свинска кожа, хрущял, тъкани и органи. Лепилото освен това е нетоксично за човешки клетки.

Специалистите предвиждат новото слепващо вещество да бъде на листове, от които се режат парчета с нужния размер, въпреки че са разработили и вариант за инжектиране, предназначен за дълбоки рани.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.