Процедурата за изтребителите скара първите мъже

Бойко Борисов и Румен Радев в задочен спор. Раздорът между първите мъже на държавата е заради процедурата за избор на новите изтребители за армията. Радев разкритикува остро Борисов от Ню Йорк, където президентът участва в общото събрание на ООН.

Радев към Борисов: Национална сигурност не се гради със смяна на позицията

„До изтребителите ли е опряла армията в момента?”, попита министър-председателят Бойко Борисов.

Аргументите на премиера, че бойните самолети не са най-важното, предизвикаха президента.

ЗАДОЧЕН СПОР: Русия - заплаха или партньор за България?

„Мога пак да посъветвам г-н Борисов да не дели страната и важните сектори на порции. И да ги тегли – на един по-малко, на друг – повече. И всеки ден да си мени решенията. Националната сигурност не се гради с ежедневна смяна на позициите”, категоричен бе президентът Румен Радев.

Споровете премиер-президент допълниха и партиите. Антон Тодоров от ГЕРБ показа документ, че Радев, още като заместник-командир на ВВС през 2014-та е изпратил до тогавашния  премиер Пламен Орешарски "опорни точки" що е то „Грипен” и защо е добър. Да му послужат за среща с шефа на шведската фирма-производител на бойни самолети.

Бойко Борисов: Съмнявам се, че "Грипен" са най-добрите изтребители

Според ГЕРБ, Радев лобирал „за” Грипен още тогава.

„Аз бих казал, че нашият президент не е приятел на истината. Румен Радев е изразил преференциално отношение към единия от доставчиците. Много силно ми мирише на гранд корупция!”, заяви Антон Тодоров от ГЕРБ.

Намеси се и военният министър. Поръчката в сегашния й вариант била за половин ескадрила, без въоръжение.

Радев: Лобистите постигнаха своето за изтребителите (ВИДЕО)

„Сумата за една ескадрила самолети по начина, по който е започната процедурата, означава около 5 милиарда лева. Така че мен не ме притеснява, че няма да бързаме да похарчим толкова много пари на българския данъкоплатец”, заяви министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

Ще има ли нов тип боен самолет за българската армия?

И нямал против пак да прегледат процедурата. Иначе, не искал да влиза в споровете премиер-президент. Не искали и от БСП. Според левицата, документите на Тодоров са просто справка от тогава експерта Радев към тогавашния премиер.

Утре в парламента депутатите продължават с обсъждането на новите изтребители в специално създадената комисия. С доклад. И изводи. 

Репортер: Ясен Дараков

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.