Тонове мъртва риба след задържането на водата от река Въча

Протест в Кричим. Рибари и природозащитници се вдигнаха на бунт, заради опасност от екокатастрофа, пред която е изправен градът. Река Въча е пресушена. От началото на седмицата водата умишлено е спряна, а тонове риба е измряла.

Изненадващо в началото на седмицата Язовир Въча и ВЕЦ „Кричим” спират изтичането на вода към града. Рибарските дружества, които са зарибили реката с пъстърва и мряна не са предупредени.

„Цялата пъстърва от реката, която сме донесли на гръб, се качва от долното течение нагоре, за да си хвърли хайвера на това място. В момента вие виждате сухи камъни. Това е екологична катастрофа с чудовищен мащаб”, разказва Данчо Савов.

НЕДОВОЛСТВО: Риболовци скочиха срещу пресушаването на река Въча

Реката е пресушена по искане на кмета на Кричим, за да се почисти коритото й, което струва на общината 2000 лева.

„Едно почистване на храсталовидната система, която на места е станала дървестна, защото има опасност от преливане, ако реката повиши нивото си. Всичко е законно”, казва кметът на Кричим Атанас Калчев.

От екоинспекцията и „Басейнова дирекция” са извършили две проверки на място.

Природозащитниците твърдят, че част от реката попада в НАТУРА 2000 и там екоразнообразието вече е унищожено.

„Затова сме сезирали прокуратурата и ще поискаме тя да направи пълна проверка”, закани се Тома Белев, председател на Асоциацията на парковете в България. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.