Допитването е насрочено за 1 октомври

Хиляди излязоха и тази вечер по улиците на Барселона в подкрепа на референдума за независимост на Каталуния. Допитването е насрочено за 1 октомври.  

Властите в Мадрид определиха референдума като нелегален и го забраниха.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Хиляди хора в Барселона обаче искат независимост. Една от причините тези хора да излязат на улицата е, че властите в Мадрид категорично заявяват, че референдум няма да има. Каталунците пък смятат, че имат право на глас. Именно това според тях е демокрацията.

Затова и отказват да се подчиняват на централната власт и така организацията за референдума напредва.

Според каталунските власти над 5,3 милиона каталунци в неделя ще могат да кажат „да” или „не” на независимостта.  

КАТАЛУНИЯ - ВЪЗМОЖНИТЕ СЦЕНАРИИ СЛЕД РЕФЕРЕНДУМА

Същевременно стана ясно, че регионалната полиция на Каталуния е получила нареждане от началниците си до 6 ч. сутринта в неделя да бъдат разчистени от хора определените за изборни секции места, за да не се допусне произвеждане на референдума, предаде БТА.

Според документ, разпратен днес от началника на полицията майор Жозеп Луис Траперо и видян от Асошиейтед прес, полицейски патрул трябва да отиде във всяка една от 2315-те секции, да изземе урните и изборните книжа и да затвори секцията.

АНАЛИЗ: ШИЗОФРЕНИЧНАТА ИСПАНИЯ И БУНТОВНАТА КАТАЛУНИЯ

В документа се казва, че мярката е в съответствие със съдебното разпореждане, че регионалната полиция и другите органи на силите за сигурност трябва да гарантират, че референдумът няма да се състои.

Реакцията на 17-те хиляди служители на каталунската регионална полиция на това разпореждане ще е от решаващо значение за успеха или провала на референдума.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.