Асоциацията на европейските журналисти-България призовава медийната гилдия да се солидаризира с Виктор Николаев

Асоциацията на европейските журналисти-България изрази подкрепа и призовава медийната гилдия да се солидаризира с водещия на „Здравей, България” Виктор Николаев, към когото бяха отправени заплахи от представители на управляващите в ефира на предаването в петък сутрин. 

По темата

„Считаме, че е редно българските медии да бойкотират силните на деня, които открито подлагат журналисти на натиск и демонстрират пренебрежение към свободата на словото, което е основен гарант за съществуването на едно демократично общество. В предаването „Здравей, България“ в петък Антон Тодоров, депутат от ГЕРБ и зам.-председател на парламентарната комисия за борба с корупцията, конфликта на интереси и парламентарната етика, си позволи недопустим политически натиск върху водещия, подразнен от неговите въпроси”, пишат от Асоциацията.

„В случай че политическа партия ГЕРБ не свали незабавно политическото доверие от Тодоров, думите му могат да бъдат приемани като признание, че управляващите оказват натиск върху една от най-големите телевизии в страната и де факто стоят зад оттеглянето на Ани Цолова от предаването „Здравей, България“. Заканите срещу Николаев бяха потвърдени по-късно в същото предаване и от вицепремиера Валери Симеонов. Той също спомена празния стол на Ани Цолова и добави, че „Викторгейт“ се прави лесно. Думите на вицепремиера Валери Симеонов и депутата от ГЕРБ Антон Тодоров по същество представляват опит за цензура, тъй като ясно показват, че "неудобните" към управляващите въпроси не само не са желани, но и ще доведат до действия срещу журналиста, който ги задава”, продължават от Асоциацията на европейските журналисти-България.

Според тях изказванията са демонстрация на отношението на управляващите към медиите: „Те не искат независими журналисти, които да бъдат коректив на властта, а статисти, които просто да предават посланията на силните на деня”.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.