Каква е причината за това?

Експерти от Европейската комисия препоръчват България драстично да намали броя на университетите. Така според специалистите ще се увеличи финансирането на висшите училища и на научната дейност у нас.

Оказа се, че малка България е известна с големия си брой университети не само у нас, но и в чужбина. Сега кандидат-студентите могат да избират между 52 висши училища. Експертите от Брюксел съветват те да бъдат сведени до 10, тъй като европейската практика била на 1 млн. души население да има по един университет.

Започна новата академична година в Софийския университет

„Държавата трябва да наложи минимални изисквания за упражняване на тази дейност. Нашият проблем не е в това, че няма високо оценени, а в това, че няма праг, за който държавата да гарантира, че под него няма да се води обучение”, коментира проф. Добрин Тодоров, преподавател по философия.

Студентите с високо самочувствие получават по-добри оценки

Качеството, но не само на обучение, важи и за Техническия университет. От години свободните места са повече от кандидатите, а това води до липса на конкуренция. От Съвета на ректорите смятат, че проблемът не е в броя на университетите.

Търсят се доброволци за председателството ни на ЕС

„Огромната грешка беше, че малките специализирани висши училище се кръстиха университети и започнаха да развиват абсолютно несвойствени за традициите им специалности”, коментира проф. д-р Запрян Козлуджов, зам.-председател на Съвета на ректорите на висшите училища в България.

Препоръката от Брюксел няма задължителен характер.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.