Кризата в европейската държава се задълбочава

Кризата в Испания се задълбочава, след като в събота централното правителство активира член 155 от Конституцията, който позволява Мадрид да вземе от регионалните власти контрола върху район с ограничена автономия.

Официалният отговор на областта се очаква утре. Лидерът на Каталуния Карлес Пучдемон призова в понеделник парламентът да реши как да реагира.

„Испанското правителство, с подкрепата на социалистите и партия „Сюдаданос”, нанесоха най-тежкия удар по народа на Каталуния и нейните институции, откакто военният диктатор Франко отмени нашето самоуправление”, заяви Пучдемон.

По думите му, решението на испанския премиер Мариано Рахой да поиска от Сената разпускане на регионалното каталунско правителство и да го постави под опеката на Мадрид е "най-страшното нападение срещу институциите и народа на Каталуния след военната диктатура на Франсиско Франко". 

Над 450 000 демонстранти събраха в събота следобед в центъра на Барселона по данни на общинската полиция. Те поискаха независимост за областта.

Каталунският лидер Карлес Пучдемон определи действията на испанското правителство срещу Каталуния като "най-страшните нападения" от диктатурата на Франсиско Франко, предаде Ройтерс. "Това е нападение срещу демокрацията", каза Пучдемон.

Изправена ли е тя пред разпад заради автономията на Каталуния? Ще удържи ли правителството в Мадрид властта?

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.