Всички 2300 делегати единодушно одобриха законодателните промени

Знакови промени в режима в Китай. Президентът на най-голямата страна в света си осигури пълната власт. Си Дзипин става най-влиятелния лидер на Китай от Мао Дзедун насам.

Конгресът на Комунистическата партия реши, че идеологията на другаря Си е част от конституцията. Това означава, че поставянето под въпрос на действията на президента ще се тълкува като атака срещу управлението на Комунистическата партия.

Си Дзипин става най-влиятелният китайски лидер след Мао Дзе Дун

„19-ият конгрес е много повече от очертаването на параметрите за идващата петилетка. Промените, които се направиха сега, ще определят дневния ред и следваната политика за 30 години напред, ако не и повече”, коментира Робърт Лорънс Кун, експерт китаист.

В началото на конгреса, Си Дзипин държа 3-часова реч. Държавните медии веднага подеха кампания за популяризирането на идеите в нея, наричайки я „Мисълта на Си Дзипин”. Именно терминът „мисъл” отличава доктрината на Си и я поставя на по-високо ниво от тези на други китайски лидери, които също записваха вижданията си като закон по време на конгресите.

„Организирахме партийните кадри за изучаване на есенцията от речта на другаря Си. В нея се съдържа концепцията за управление и развитие на Китай”, заяви Ци Ю, член на Централния комитет на партията.

Оттук нататък, всички ученици и студенти, както и 90-те милиона членове на Комунистическата партия, ще са задължени да изучават „Мисълта на Си Дзипин”. Решенията бяха гласувани единодушно от 2-те хиляди делегати, които избраха още регионални шефове на Комунистическата партия, управители на провинции и директори на някои от най-големите държавни компании.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.