От КНСБ настояват за по-високи заплати, близки до европейските

Национален протест на синдикатите под прозорците на властта. И ключови разговори за бюджета за догодина.  

Бизнес и синдикати обсъждат проблемите на работещите

 

Обичайните разногласия между бизнеса, синдикатите и властта по бюджета за 2018 г. не се стопиха съвсем след Тристранния съвет. Докато в Министерския съвет социалните партньори обсъждаха разчетите за догодина, отвън КНСБ протестираха.

Повече от 160 автобуса с работещи от цялата страна се събраха пред храм-паметник „Александър Невски” тази сутрин. След това шествието премина през центъра на града и стигна до сградата на Министерския съвет. Синдикатите искат в бюджета за 2018 да се предвиди увеличение на заплатите във всички сектори.

„Тези увеличения трябва да продължат и трябва да покрият всички сектори”, заяви Пламен Димитров, президент на КНСБ. 

СНИМКИ ОТ ПРОТЕСТА ВИЖТЕ ТУК

Увеличение на парите не само в държавния бюджет, искат синдикатите. По примера на държавата, частният сектор трябвало да вдигне заплатите с 10%.

„За миналата година бизнесът спечели 20 млрд. Искаме поне 20% от тях. Всеки един да получи поне по 100 лева отгоре тази година”, заяви Пламен Димитров. „Да не пипат никакви придобивки – нито стаж, нито болнични”. 

Тристранният съвет разглежда бюджетите за догодина

С протестиращите се срещна министърът на труда и социалната политика Бисер Петков. Той заяви, че правителството прави възможното да съдейства за увеличаване на доходите.

„На заседанието на Съвета за тристранно сътрудничество се обсъждат проектобюджетите за 2018 г., където е заложен ръст на минималната работна заплата от 460 на 510 лв., тоест с над 10%“, заяви министърът.

Синдикатите искат още минимална заплата от 700 лева за всеки млад висшист, нормално заплащане на извънредния и нощен труд и необлагаем минимум до размера на минималната заплата.

Синдикатите внесоха официално исканията си в Съвета за тристранно сътрудничество Ако исканията не бъдат чути, протестиращите плашат с ефективни стачки.

По разчетите за другата година, Бюджет 2018 си заслужи метафори и оценки.

„Така наречената богата, добре аранжирана пица „Калцоне””, определи го вицепремиерът Валери Симеонов.

„Тези Дянкови сравнения да ги спрем. Нито е пица, нито е „Калцоне. За едни има хубав стек, за други няма и хляб”, заяви Пламен Димитров.

„Законът за държавния бюджет получи 5, т.е подкрепен е от 3 представителни работодателски организации, за НЗОК е подкрепен от 2 и от 2 не е подкрепен, т.е. получи 4, а пък за Държавното обществено осигуряване получи двойка, т.е. нито една от представителните работодателски организации не го подкрепи”, каза Васил Велев, председател на Асоциация на индустриалния капитал в България. 

Репортери: Ивета Шилигарова, Велина Сашева

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.