Пучдемон и други членове на разпуснатото правителство ще отговарят за подбуждане към бунт

Испанската прокуратура повдигна обвинение за подбуждане към бунт срещу уволнения каталунски лидер Карлес Пучдемон и други членове на разпуснатото правителство на областта. Полиция влезе в сградата на регионалното правителство. 

"Повдигнати са обвинения за бунт, противодържавна дейност, злоупотреба с обществени финанси. Със своите решения и действия през последните две години, основни членове на каталунското правителство са предизвикали криза в институциите, чиято кулминация беше едностранната декларация за независимост на 27-ми октомври. Тя напълно пренебрегва нашата Конституция", заяви главният прокурор на Испания Хосе Мануел Маза.

Полиция влезе в сградата на регионалното правителство. 

Обвиненията са разделени на две – едното е срещу Пучдемон и срещу вече бившия председател на парламента. При тях нещата седят по малко по-сложен начин, защото имат имунитет и единственото място, на което могат да бъдат осъдени е Върховния съд.

Според прокурора всички обвиняеми трябва да платят над 6.200 млн. евро – толкова пари неправомерно са похарчени за референдума. 

Ако бъде обвинен Пучдемон може да получи до 30 години лишаване от свобода. Твърде рано е обаче да се говори за присъда. 

КРИЗАТА В КАТАЛУНИЯ: Ще бъде ли арестуван Пучдемон? (ВИДЕО+СНИМКИ)

През почивните дни Барселона беше парализирана от протести както за независимост, така и за оставане в Испания. Стотици хиляди излязоха по улиците. 

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ ПРОТЕСТА В БАРСЕЛОНА

Испанските власти са категорични, че Карлес Пучдемон вече не е премиер. Той може да се кандидатира на предсрочните регионални избори през декември, ако дотогава не е в затвора, заяви испанският външен министър Алфонсо Дастис.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.